18.
12. 2023.

Одржана обука за менаџере финансија европских пројеката у култури

Одржана обука за управљање финансијама у европским пројектима из домена културе у сарадњи са експертима за административно и финансијско управљање пројектима из Српске асоцијације менаџера и администратора развојно-истраживачких пројеката (САРМА).

Деск Креативна Европа Србија и Мрежа финансијских менаџера ЕУ пројеката овог децембра (11. и 12.12. у ЕУ инфо центру у Београду) реализовали су дводневну обуку за управљање финансијама у европским пројектима из домена културе.

Полазници обуке су добили почетна знања за анализу и разумевање процедура и правила управљања финансијама на пројектима које подржава Европска унија.

Препознајући важност целоживотног учења и сарадње као покретача иновација и одрживог раста, Европска комисија је 2023. годину прогласила Европском годином вештина. Поље у културе у Србији се годинама суочава са дефицитом професионалаца у пољу финансија и администрације који би омогућили несметан развој међународне сарадње кроз имплементацију комплекснијих пројеката.

Категорије трошкова, састављање буџета кроз практичне примере, специфичности програма Креативна Европа и како обезбедити суфинансирање, шта је Lump sum и које су му предности и мане, само су неке од тема које су предавачи прешли са полазницима.


Полазнике је највише интересовало да сазнају конкретне примере буџетирања пројеката као и информације око ослобађања од ПДВ-а. 

Обука је реализована у сарадњи са експертима за административно и финансијско управљање пројектима из Српске асоцијације менаџера и администратора развојно-истраживачких пројеката (САРМА).

 

Утисци предавача након одржане обуке су да је овакав вид обуке веома користан не само за заинтерсоване у оквиру програма Креативна Европа већ и за друге позиве прекограничне сарадње као и Horizon позиве.

Због великог броја заинтересованих за тему планирања финансија и конкретно овај тип обуке, планирано је да се она понови почетком 2024. године, зато пратите наше канале комуникације.

 

 

Подели: