16.
09. 2022.

Организацијама из Србије подршка од 923.955€ из потпрограма МЕДИА

МЕДИА деск Србије објављује да су успешни апликанти из Србије обезбедили подршку у износу од 923.955евра, на позивима у првој години новог циклуса Потпрограма МЕДИА 2021.- 2027.

Подршку су добили и домаћи биоскопи, као део европске мреже киноприказивача (Europa Cinemas), али и Отворени универзитет Суботица у оквиру новог позива ове мреже „Collaborate to Innovate“.

Од једанаест позива објављених у 2021. години, апликанти из Србије били су успешни у шест категорија Потпрограма МЕДИА и два која је расписала мрежа Europa Cinemas уз подршку Creative Europe/MEDIA потпрограма.

Кластер: Садржај – 158.209 €
У оквиру позива Европски развој мини групних пројеката (CREA-MEDIA-2021-MINISLATE), намењеног искључиво апликантима који долазе из земаља ниског продукцијског капацитета, подржана је продуцентска кућа Set Sail Films у износу од 85.000 евра.

Продуцентска кућа Set Sail Films добила је подршку за филмове: „Усуд“, редитеља Стефана Малешевића, „Foreign Woman, редитељке Патрисије Перез Фернандез и „Лето“, редитељке Невене Десивојевић. „Усуд“, други дугометражни играни филм српског редитеља Стефана Малешевића, копродукција је Србије, Холандије, Чешке и Словеније. „Foreign Woman“ је српско-шпанско-француско-кубанска копродукција, редитељке Патрисије Перез Фернандез, добитнице главне награде фестивала IDFA у Амстердаму у 2019. години. „Лето“ је кратки играни филм Невене Десивојевић, српске редитељке из Лисабона.

У склопу позива Европски ко-развој (CREA-MEDIA-2021-CODEV) подржане су две продуцентске куће из Србије.

Продуцентска кућа NON Aligned films  са износом од 58.449 евра за филм „У сенци богова“ редитеља Огњена Главонића.

„У сенци богова“ је дугометражни филм редитеља Огњена Главонића. Овај пројекат је резултат сарадње продуцената Non-Aligned Films с (Србија) и Gaijin (Француска). Први филм овог редитеља „Терет“ премијерно је приказан на Филмском фестивалу у Кану у програму „Петнаест дана аутора“ 2018. године.

Продуцентска кућа Set Sail Films  добила је подршку у износу од 14.760 евра, као партнер на пројекту „Yugoslavia, my Fatherland“ редитеља Александра Поповског. Овај пројекат је међународна копродукција коју чине партнери: Arsmedia из Словеније, Set Sail Films с из Србије и Kino Oko из Северне Македоније.

Кластер: Бизнис – 165.756 €
Белдоцс филмски фестивал је на позиву Маркети и умрежавање (CREA-MEDIA-2021-MARKETNET) подржан за Индустрy део фестивала у износу од 70.840 евра.

Beldocs Industry је један од водећих догађаја везаних за документарни филм у региону Западног Балкана. Beldocs Industry окупља професионалце на пољу документарног филма из земаља Западног Балкана, пост-совјетских МЕДИА земаља, као и професионалце у тој области из целе Европе.

Продуцентска кућа WAKE UP подржана је на позиву Подстицање европских МЕДИА талената и вештина (CREA-MEDIA-2021-TRAINING) за радионицу CIRCLEWomen Doc Accelerator у износу од 50.000 евра.

CIRCLE Women Doc Accelerator је програм обуке намењен режисеркама и продуценткињама којима је, у различитим фазама развоја документарних пројеката са међународним потенцијалом, неопходна подршка у усавршавању филмских и професионалних вештина.

Домаћа дистрибутерска кућа MCF Megacom подржана је у оквиру позива Европска филмска дистрибуција са износом од 44.916 евра.

Кластер: Публика – 391.455 €
Европски филмски фестивали – укупно: 370.000 евра
У оквиру позива Европски филмски фестивали (CREA-MEDIA-2021-FEST) подржана су чак четири фестивала, што представља одличан резултат Србије међу земљама ниског продукцијског капацитета.

Фестивал ауторског филма (FAF), Филмски фестивал Слободна зона, Фестивал европског филма Палић и Међународни фестивал документарног филма – Beldocs подржани су у укупном износу од 370.000 евра (грант се односи на две године).

У оквиру позива мреже европских фестивала (CREA-MEDIA-2022-FESTNET) подршку у износу од 21.455 евра је као партнер на пројекту „(MIOB) Покретне слике – отворене границе“ добио Отворени универзитет Суботица – Фестивал европског филма Palićza активности у 2021. годину.

Носилац пројекта је FilmFestival Cottbus  (Немачка), док су партнери Crossing Europe Film Festival Linz (Аустрија), Отворени универзитет Суботица – Фестивал европског филма Палић (Србија), Les Arcs European Film Festival (Француска), Seville European Film Festival (Шпанија), Scanorama Film Festival – Scanorama Film Festival (Литванија) и Trieste Film Festival (Италија).

Мрежа Еуропа Цинемас – укупно: 208.535€
Четрнаест биоскопа у Србији, чланова европске мреже киноприказивача „Europa Cinemas“, подржано је са износом од 148.595 евра у оквиру позива Мреже европских биоскопа (CREA-MEDIA-2021-CINNET).

На новом позиву COLLABORATE TO INNOVATE, који је МЕДИА Потпрограм реализовао кроз мрежу Evropa Cinemas, у 2021. години одабрано је 15 пројеката, међу којима је и домаћи пројекат „Европски филмови за нову генерацију“, подржан са износом од 59.940 евра.

Носилац пројекта је Отворени универзитет Суботица – Биоскоп Eurocinema, док су партнери Биоскоп Фонтана на Новом Београду и Културни центар Нови Сад. Циљ пројекта је успостављање снажне мреже биоскопа у циљу стварања одрживог модела за привлачење младе публике и промоцију европског филма кроз едукативне активности.

Подели: